Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Szynka w kruchym cieście Powrót do listy

 

Lista składników:

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej 
  • włoszczyzna 
  • 1 duża cebula 
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • listek laurowy 
  • sól 
  • pieprz ziarnisty.

 Na ciasto kruche:

  • 2 szkl. mąki krupczatki 
  • 1/2 kostki smalcu (kostka 250 g) 
  • 1 żółtko 
  • sól 
  • zimna woda gazowana. 

 

 

 

 

Wykonanie:

Opłukaną i osuszoną szynkę wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Wody musi być tyle, by całkowicie zakryła mięso. Obieramy włoszczyznę oraz cebulę, kroimy warzywa na duże części i dorzucamy do gotującej się na małym ogniu szynki wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Gotujemy mięso do miękkości (ok. 1 godz.). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Mąkę szybko zagniatamy ze smalcem, żółtkiem i solą. Jeżeli się nie klei, możemy dolać odrobinę zimnej wody. Ciasto zagniatamy w kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i oblepiamy nim przestudzone mięso. Możemy dodatkowo obłożyć mięso plastrami boczku parzonego. Oblepione ciastem mięso lekko nakłuwamy z wierzchu widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 30–40 min, zmniejszając ewentualnie temperaturę, aż ciasto się zrumieni. Możemy, dla ładnego koloru, przed wstawieniem do piekarnika posmarować wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem. Podajemy na ciepły lub zimno.