Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Śląska babka majonezowa Powrót do listy

 

Lista składników: 

  •  5 jajek 
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki aromatu cytrynowego 
  • 4 duże łyżki majonezu.

 Lukier:

  • 3 łyżki soku z pomarańczy 
  • cukier puder 
  • gruby cukier. 

 

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodać aromat cytrynowy oraz majonez, wymieszać. Na końcu dodać wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki. Piec 50 min w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu polać lukrem. Sok z pomarańczy wymieszać z cukrem pudrem, dodawać cukier puder, aż masa zgęstnieje. Polać babkę i posypać grubym cukrem.