Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Sałatka z ziemniakami i tuńczykiem Powrót do listy

 

Składniki:

• 500 g ziemniaków

• 2 puszki tuńczyka w sosie własnym

• 1 czerwona cebula

• 1 zielona papryka

• 1 puszka kukurydzy

• kilka czarnych oliwek

• sól, pieprz

• 2 łyżki majonezu

• 2 łyżki śmietany

• 2 łyżki soku z limonki

• 2 ząbki czosnku

• skórka otarta z jednej limonki

 

Wykonanie:

Obieramy ziemniaki, kroimy na 4 części i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.

Cebulę i paprykę kroimy w paski, dodajemy do ziemniaków.

Tuńczyka i kukurydzę odsączamy na sicie, a następnie również dodajemy do ziemniaków.

Dorzucamy pokrojone oliwki.

Do majonezu dodajemy śmietanę, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skórkę z limonki.

Składniki sałatki delikatnie mieszamy i polewamy sosem.

 

Galeria zdjęć