Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Pomidory z pieca z sosem bazyliowym Powrót do listy

Składniki na 6 porcji:

6 dojrzałych, podłużnych pomidorów

zerwane liście bazylii z dwóch doniczek

ząbek czosnku

łyżka kaparów

odrobina białego octu

½ szklanki oliwy

sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć nadmiar gniazd nasiennych, ułożyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, posypać solą i pieprzem, skropić oliwą. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 °C, piec pomidory 15-20 min. W tym czasie robimy sos: do blendera wrzucamy liście bazylii, pokrojony czosnek, kapary, wlewamy oliwę, blendujemy wszystko na gładki, gęsty sos. Solimy i pieprzymy do smaku, w razie konieczności doprawiamy octem.  

Galeria zdjęć