Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Gotowy pomysł na obiad -znajdziesz go u nas:) Powrót do listy

 

Naleśniki z patelni

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mleka
3 jajka
1,5 szklanki mąki
Szczypta soli
3 łyżki oliwy 
Farsz:
2 pomidory
150 g szynki
Żółta papryka
2 młode cebule
150 g sera żółtego
Sól, pierz
olej
 Wykonanie
1.      Składniki na ciasto ubić mikserem  (powinno mieć konsystencje gęstej śmietany) i usmażyć naleśniki.
2.      Farsz: cebule pokroić w kostkę i usmażyć, odstawić.
3.      Szynkę pokroić w kostkę, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz pokrojona w kostkę paprykę.
4.      Dodać starty na grubych oczkach ser, podsmażoną cebulę , dodać przyprawy i wymieszać.
5.      Przygotowane naleśniki napełnić farszem , ciasto zwinąć i ułożyć na patelni z odrobiną oliwy.
6.      Przykryć przykrywką i na małym ogniu podsmażyć. Przekręcić naleśniki, na koniec posypać delikatnie resztą sera żółtego.

 

 

ZŁOCISTA KARKÓWKA W MIODOWEJ MARYNACIE (na 8 porcji)

(przepisy dzięki życzliwości Pań z KGW Moniaki Kolonia

z obszaru Lokalnej Grupy Działania Ziemi Kraśnickiej)

 Składniki
1 kg karkówki (najlepiej ze świni złotnickiej)
4 ząbki czosnku
sól, pieprz

marynata:
½ szkl. oleju
3 łyżki miodu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka majeranku 
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
skórka z cytryny
sól, pieprz 
 
Wykonanie
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty. Karkówkę kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Przekładamy mięso do miski i zalewamy je przygotowaną marynatą, na wierzchu układamy pokrojony czosnek. Całość pod przykryciem zostawiamy na całą noc w lodówce. Godzinę przed planowanym grillem wyjmujemy mięso z lodówki. Grillujemy je przez kilka minut z każdej strony (czas zależy od temperatury grilla i grubości kawałka).


 

Frytki z batatów z rozmarynem

Składniki:
3 bataty
Przyprawy:
Sól, rozmaryn, słodka papryka, chili, pieprz czarny
6  łyżek oliwy z oliwek
Wykonanie 
1.     Bataty obrać i pokroić w słupki.
2.     Przyprawy wymieszać.
3.     Słupki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4.     Najlepiej aby słupki się nie nakładały.
5.     Bataty polać oliwą i posypać mieszanką przypraw.
 6.     Piec, aż zaczną nabierać koloru i się rumienić ok. 30-35 minut w temp. 180C. (pod koniec pieczenia należy je pilnować, żeby się zbyt mocno nie przypiekły).